Συχνές Ουρολογικές Ερωτήσεις Ασθενών

Οι πιο συχνές ουρολογικές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους ασθενείς μας για ουρολογικά ζητήματα, συνοδευόμενες από κατανοητές απαντήσεις.

Δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνδρες με υπερπλασία προστάτη συμπτώματα. Σε περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων αυτά μπορεί να εκφράζονται ως:

  • Συχνή ούρηση
  • Επιτακτική ούρηση
  • Νυχτερινή ούρηση
  • Δυσκολία έναρξη ούρησης
  • Μικρή ακτίνα ούρησης
  • Αίσθηση μη κένωσης της ουροδόχου κύστης

Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται εξαρχής συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή. Αν η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει τότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση κατά την οποία αφαιρείτε μέσω της ουρήθρας (ενδοσκοπικά) το τμήμα του προστάτη που ευθύνεται για τα συμπτώματα.

Το μήκος του πέους σε ηρεμία φτάνει κατά μέσο όρο τα 8εκ. ενώ σε στύση τα 13εκ. Σύμφωνα με έρευνες ένα πέος 10 εκ σε στύση αρκεί για την σεξουαλική ικανοποίηση της συντρόφου. 

84% των γυναικών είναι ευχαριστημένες με το μέγεθος του πέους του συντρόφου ενώ 45% των ανδρών θα ήθελε να έχει μεγαλύτερο πέος. 

Το αίμα στα ούρα (αιματουρία) απαιτεί διερεύνηση. Σε 20% των ασθενών με ανώδυνη αιματουρία ανευρίσκονται θηλώματα ουροδόχου κύστης όπου η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπισή τους οδηγεί σε πλήρη ίαση

Η ακράτεια ούρων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική με την πάροδο της ηλικίας. Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά σύμφωνα με την αιτιολογία της. 

  • Έλεγχος PSA σε άνδρες από την ηλικία 50 ετών που συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση/ψηλάφηση του προστάτη όπως και ουρολογικό υπέρηχο.
  • Έλεγχος PSA σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη από την ηλικία των 45 ετών. 
  • Έλεγχος PSA σε άνδρες με γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη από την ηλικία των 40 ετών. 

Όχι, αλλά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνυπάρχουν. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται ο έλεγχος του PSA και η δακτυλική εξέταση του προστάτη στην διερεύνηση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Επί υποψίας καρκίνου του προστάτη συστήνεται πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRΙ) και βιοψία των ύποπτων απεικονιστικών ευρημάτων. 

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται αποκλειστικά από τα κύτταρα του προστάτη και ως σκοπό έχει τη ρευστοποίηση του σπέρματος. Αποτελεί τον πιο ειδικό δείκτη για την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη αλλά αυξάνεται και σε άλλες καλοήθεις παθήσεις του προστάτη όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, σε λοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη. 

Η εξέταση του PSA χρησιμοποιείται ευρέως στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά και στην παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο του προστάτη ή μετά από τοπική θεραπεία για την έγκαιρη διάγνωση της επανεμφάνισής του. Η πιθανότητα καρκίνου του προστάτη με μια τιμή PSA 4-4,9 ng/ml κυμαίνεται στο 22% 

Με την ρομποτική αφαίρεση του προστάτη μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας του ασθενή στην κλινική όπως και ο χρόνος επανόδου του στις κανονικές δραστηριότητες.

Επίσης φαίνεται να υπερτερεί έναντι της ανοικτής μεθόδου όσον αφορά τα λειτουργικά (στυτική λειτουργεία και εγκράτεια ούρων) και ογκολογικά αποτελέσματα.

Η διάταση των φλεβών του όρχι κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας των φλεβικών βαλβίδων της περιοχής. Το αίμα λιμνάζει στην περιοχή του όρχι προκαλώντας πόνο και δυσφορία στην περιοχή.Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Ενδείξεις χειρουργείου αποτελούν η ατροφία του όρχι, όταν η κιρσοκήλη συνδυάζεται με επαναλαμβανόμενη δυσφορία και πόνο στην περιοχή και όταν συνδυάζεται με υπογονιμότητα. 

Διαβάστε Επίσης: Κιρσοκήλη στους όρχεις

Κλείστε Ραντεβού

Αν έχετε παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο ή ακόμα και ενόχληση, είναι σημαντικό να μην το αμελείτε. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πλήρη ίαση