ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κυστίτιδα

Κυστίδια ουροδόχου κύστης αντιμετώπιση συμπτώματα Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος
papers

Περιγραφή

Αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον ουρολόγο και αφορά κυρίως γυναίκες. 37% των γυναικών αναφέρει επεισόδιο κυστίτιδας στην διάρκειας της ζωής του και 79% αυτών αναφέρει πάνω από ένα επεισόδια.

Συμπτώματα

πόνος κατά την ούρηση, επιτακτική ούρηση, συχνοουρία και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
plaster

Θεραπεία

Συντηρητικά, αντιβιοτική θεραπεία
Ιατρική ορολογία:
Κυστικά μορφώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας είναι πολύ χαρακτηριστικά και αρκούν για τη διάγνωση:

Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση στην ουρήθρα και στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Επιτακτική ούρηση

Συχνοουρία

Πως γίνεται η διάγνωση της κυστίδιας

Η διάγνωση γίνεται μέσω των συμπτωμάτων, που είναι χαρακτηριστικά, και της θετικής καλλιέργειας ούρων. Στην απλή κυστίτιδα δεν απαιτείται περαιτέρω διάγνωση.

Θεραπεία της κυστίδιας

Χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας που προσαρμόζεται στο αντιβιόγραμμα. Το σύνηθες μικρόβιο είναι η Escherichia Coli. 

μικρόβιο ecoli Κυστίδια ουροδόχου κύστης αντιμετώπιση συμπτώματα Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος.jpg

Επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ασθενείς που εμφανίζουν πάνω από τρία επεισόδια ουρολοίμωξης το χρόνο ή πάνω από δύο επεισόδια το εξάμηνο.

 

Παράγοντες που ευνοούν τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είναι η εγκυμοσύνη, λόγω ανατομικών και παθοφυσιολογικών αλλαγών που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και η εμμηνόπαυση, λόγω έλλειψης οιστρογόνων της περιοχής.

 

Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συστήνεται περεταίρω διάγνωση με υπέρηχο αλλά και κυστεοσκόπηση, ιδίως σε περιπτώσεις αιματουρίας και ύπαρξης άλλου μικροβίου, εκτός της E. Coli, στην καλλιέργεια ούρων.

 

Το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα (νεφροί και ουρητήρες) ελέγχονται ακριβέστερα με τη διενέργεια αξονικής πυελογραφίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται και η διενέργεια κυστεογραφίας για τον αποκλεισμό κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης, που είναι αιτία ουρολοιμώξεων. 

Γενικά μέτρα πρόληψης:

Ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή

Υγιεινή της περιοχής

Κατανάλωση υγρών

Καλλιέργεια ούρων και σπέρματος του συντρόφου και πιθανή θεραπεία

Φυτικά σκευάσματα:

Η D-Μανόζη και το Cranberry φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.Η λήψη φυτικών σκευασμάτων φαίνεται να βοηθά κυρίως στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Η λήψη φυτικών σκευασμάτων φαίνεται να βοηθά κυρίως στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος

Χημειοπροφύλαξη:

Ονομάζεται η τρίμηνη χορήγηση αντιβιοτικού σε χαμηλή δόση για την πρόληψη επεισοδίων κυστίτιδας/ουρολοίμωξης. Ο σκοπός της χημειοπροφύλαξης είναι η αποφυγή ουρολοιμώξεων για εύλογο χρονικό διάστημα με σκοπό τη σωστή ανάπλαση και επούλωση του ουροθηλίου. 

Ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέως:

Έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση συμπτωμάτων της κυστίτιδας και την αποκατάσταση του βλεννογόνου της κύστης προς αποφυγή νέων ουρολοιμώξεων. 

Το αλκαλικό pH των ούρων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται η οξινοποίηση των ούρων με φαρμακευτικά σκευάσματα.