Συχνότητα Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης
Αποτελεί τον 4ο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον 14ο στις γυναίκες. Σε νεαρές ηλικίες είναι εξαιρετικά σπάνιος. Η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία.
Παράγοντες κινδύνου καρκίνου ουροδόχου κύστης
Όσον αφορά τη γενετική προδιάθεση δεν φαίνεται αρχικά να υπάρχει κάποια συσχέτιση εκτός από ειδικά γενετικά σύνδρομα όπως το σύνδρομο Lynch.
Κάπνισμα
Προχωρημένη ηλικία
Αρωματικές αμίνες
Χρόνιες κυστίτιδες
Ακτινοβολία στην πύελο
Επαγγελματική έκθεση: βαφείς, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες καουτσούκ και δέρματος, κομμωτές
Κάπνισμα και προχωρημένη ηλικία αποτελούν παράγοντες καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Ποια είναι το κύριο σύμπτωμα καρκίνου ουροδόχου κύστης
Το κύριο σύμπτωμα σε ποσοστό 33% είναι η ανώδυνη αιματουρία. Δηλαδή ο ασθενής παρατηρεί αίμα στα ούρα που συνήθως δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, δυσκολία και τσούξιμο στην ούρηση
Αιματουρία. Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου ουροδόχου κύστης
Σε περιπτώσεις αίματος στα ούρα ή γενικότερα υποψίας καρκίνου της ουροδόχου κύστης διενεργείται
Κυστεοσκόπηση
Υπέρηχος κύστης και νεφρών
Αξονική πυελογραφία οπισθοπεριτοναίου και κάτω κοιλίας
Κυστεοσκόπηση
Κυτταρολογική εξέταση ούρων
Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου ουροδόχου κύστης
1. pTa
Περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και έχει την καλύτερη πρόγνωση ιδίως εάν καλύπτει μικρή επιφάνεια και είναι μονήρης.
2. pTis
Είναι επίσης επιφανειακός καρκίνος αλλά πιο επιθετικός από τον pTa με μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπών και εξάπλωσης.
3. pT1
Καρκίνος που διηθεί την υποβλεννογόνια αλλά όχι την μυϊκή στιβάδα της ουροδόχου κύστης. Σε περιπτώσεις υποτροπής του όγκου ή πολλαπλών εστιών συστήνεται η ριζική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης.
4. pT2-pT4
Είναι διηθητικοί καρκίνοι της ουροδόχου κύστης που διηθούν τη μυϊκή στιβάδα ή/και τους παρακείμενους ιστούς. Είναι το επιθετικότερο στάδιο καρκίνου της ουροδόχου κύστης με αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων.
Θεραπεία καρκίνου ουροδόχου κύστης
Η διουρηθρική (μέσω της ουρήθρας) αφαίρεση του καρκίνου (TURBT) διενεργείται τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και για λόγους σταδιοποίησης του καρκίνου. Για την αφαίρεση επιφανειακών καρκίνων η TURBT είναι η θεραπευτική μέθοδος εκλογής.
Σε περιπτώσεις καρκίνου υψηλού κινδύνου συνοδεύεται από ενδοκυστικές εγχύσεις χημειοθεραπευτικού ή ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου για χρονικό διάστημα 1-3 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα διενεργούνται και τακτικοί κυστεοσκοπικοί έλεγχοι βάση θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Σε περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης συστήνεται η ριζική αφαίρεσή της που μπορεί να διενεργηθεί ρομποτικά, λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά. Στους άνδρες αφαιρείται, εκτός της ουροδόχου κύστης, ο προστάτης αδένας και οι σπερματοδόχες κύστεις ενώ στις γυναίκες η μήτρα, οι ωοθήκες και το πρόσθιο μέρος του κόλπου.
Αφαίρεση ουροδόχου κύστης
Η παροχέτευση του ούρων επιτυγχάνεται είτε με τη δημιουργία μιας νέας κύστης (ορθότοπη νεοκύστη) από το λεπτό έντερο του ασθενή η οποία ενώνεται με του ουρητήρες και την ουρήθρα είτε με την εμφύτευση των ουρητήρων κατευθείαν στο δέρμα της κοιλιάς ή με την παρεμβολή μικρού τμήματος εντέρου (conduit) μεταξύ ουρητήρων και δέρματος.
Για την επιλογή της κατάλληλης παροχέτευσης ούρων μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης παίζει ρόλο η ηλικία του ασθενή, το ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων το φύλο, η γενική του κατάσταση, όπως και η θέση και μέγεθος του όγκου.
Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης με τη χρύση της λαπαροσκόπησης