ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Καρκίνος όρχεων

Καρκίνος όρχεων τρόποι αντιμετώπισης συμπτώματα ΚΧειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος
papers

Περιγραφή

Αποτελεί τη συχνότερη αιτία καρκίνου σε νέους άνδρες μεταξύ 20 και 44 ετών. Ο κρυπτορχιδισμός στην παιδική ηλικία και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα-εύρημα είναι η ψηλάφηση ανώδυνης μάζας στον όρχι.
plaster

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι καταρχάς χειρουργική, με την αφαίρεση του όρχι. Ανάλογα του ιστολογικού τύπου του καρκίνου και την επέκταση του ακολουθεί είτε απλή παρακολούθηση ή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Ιατρική ορολογία:
Καρκίνος όρχεων

Καρκίνος όρχεων. Ποιοι παράγοντες τον ευνοούν

1. Κρυπτορχιδισμός

Ο κρυπτορχιδισμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του όρχι 10 με 20 φορές. Η έγκαιρη χειρουργική του θεραπεία μειώνει σημαντικά το ποσοστό και διευκολύνει τους κλινικούς ελέγχους για την πρώιμη διάγνωση σε περίπτωση εξαλλαγής και ανάπτυξης καρκίνου.

2. Οικογενειακή προδιάθεση

Τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ένα μοντέλο ολυπαραγοντικής προδιάθεσης. Ο κίνδυνος αυξάνει x2 σε περίπτωση ύπαρξης νόσου του πατέρα και x4 σε περίπτωση νόσου του αδερφού.

3. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ουσίες σε πλαστικά και φυτοφάρμακα συζητούνται ως πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.

4. Άλλοι παράγοντες

Μικρολιθίαση όρχι και υπογονιμότητα αποτελούν επίσης παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου όρχεων;

Πρόληψη: H ευρωπαϊκή εταιρεία ουρολογίας συστήνει την αυτοεξέταση των όρχεων μία φορά τον μήνα σε άνδρες μεταξύ 15 και 45 ετών. Η ψηλάφιση είτε διενεργείται από τον ιατρό ή τον ίδιο τον ασθενή είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων.


Ο υπέρηχος των όρχεων και κοιλίας είναι η εξέταση εκλογής και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία για τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων. Σε αυτή την εξέταση ελέγχονται οι όρχεις για ύπαρξη καρκίνου αλλά και το οπίσθιο τμήμα της κοιλιάς δίπλα στα μεγάλα αγγεία για την ύπαρξη μεταστάσεων (οπισθοπεριτοναϊκοί λεμφαδένες).

πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου όρχεων Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος
Κεντρικά απεικονίζεται μη ομαλό μόρφωμα που αντιστοιχεί σε καρκίνο του όρχι

Καρκινικοί δείκτες

Α-φετοπρωτεΐνη (AFP): εκκρίνουν μόνο οι μη σεμινωματώδεις όγκοι των όρχεων.
Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG): εκκρίνεται σε χοριοκαρκινώματα και σε μικρότερο ποσοστό σε σεμινώματα και σε εμβρυικά καρκινώματα.
Γαλακτική αφυδρογονάση (LDH): είναι μη ειδικός καρκινικός δείκτης και σχετίζεται περισσότερο με το φορτίο του όγκου.

Αξονική τομογραφία θώρακος-κοιλίας

Διενεργείται για τον αποκλεισμό ή ανεύρεση μεταστάσεων. Οι οπισθοπεριτοναϊκοί λεμφαδένες και οι πνεύμονες αποτελούν τις πρώτες εστίες σε περίπτωση μεταστατικής νόσου.
Αξονική τομογραφία διενεργείται για τον αποκλεισμό μεταστατικής νόσου Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος
Κεντρικά απεικονίζεται μη ομαλό μόρφωμα που αντιστοιχεί σε καρκίνο του όρχι

Τύποι καρκίνου των όρχεων και πως αντιμετωπίζονται

1. Σεμίνωμα

Αποτελούν 40-55% των όγκων των όρχεων. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών. Μακροσκοπικά είναι υπόλευκοι, καλά οριοθετημένοι όγκοι με περιστασιακές αιμορραγίες και νέκρωση.

 

Ένα μικρό ποσοστό των όγκων αυτών εκκρίνει ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), αλλά όχι τους άλλους καρκινικούς δείκτες των όρχεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Όσον αφορά τη θεραπεία τους, το πρώτο βήμα είναι η ριζική βουβωνική ορχιεκτομή, εκτός από περιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή μεταστάσεων, που αρχικά απαιτούν χημειοθεραπεία.

Σεμίνωμα καρκίνου του όρχη Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Δρόσος

2. Θεραπεία σε σεμινώματα χαμηλού σταδίου

Ενεργή Παρακολούθηση

Εφαρμόζεται σε καρκινώματα χαμηλού σταδίου, μικρότερα των 4 εκατοστών χωρίς κεντρική διήθηση των σωληναρίων του όρχι (rete testis). Η ενεργή παρακολούθηση περιλαμβάνει έλεγχο των καρκινικών δεικτών, υπερηχογραφικό έλεγχο του εναπομείναντα όρχι όπως και αξονική τομογραφία κοιλίας και θώρακα σε τακτά και προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα.

Χημειοθεραπεία

Σε σεμινώματα χαμηλού σταδίου αλλά με παράγοντες κινδύνου όπως μέγεθος όγκου άνω των 4 εκατοστών συστήνεται η επικουρική χημειοθεραπεία με 2 κύκλους καρβοπλατίνης, που μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου από 16% σε 2%.

Ακτινοβολία

Η προληπτική ακτινοβολία των λεμφαδένων μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής 3-4%. Οι αρχικές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας είναι γενικά σπάνιες και ήπιες. H εμφάνιση όμως δευτεροπαθών κακοηθειών αγγίζει έως και το 20%. Λόγω του σημαντικά υψηλού ποσοστού για δευτεροπαθείς κακοήθειες, η συχνότητα της οπισθοπεριτοναϊκής ακτινοθεραπείας έχει μειωθεί σημαντικά σε συνδυασμό με την καλή πρόγνωση που εμφανίζει η ενεργή παρακολούθηση και η χημειοθεραπεία.

3. Θεραπεία σε σεμινώματα υψηλού σταδίου

Χημειοθεραπεία

Σε σεμινώματα υψηλού σταδίου συστήνεται η διενέργεια χημειοθεραπείας με Ετοποσίδη, Μπλεομυκίνη και Σισπλατίνη Το σχήμα ονομάζεται PEB από τα αρχικά των χημειοθεραπευτικών ουσιών και χορηγείται σε 3 κύκλους των 21 ημερών ο καθένας.

Ακτινοβολία

Η ακτινοβολία των λεμφαδένων είναι επίσης μια επιλογή σε μεταστατικό σεμίνωμα, ιδίως αν το συνολικό μέγεθος των διηθημένων λεμφαδένων δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.

4. Μη σεμινωματώδεις όγκοι των όρχεων χαμηλού σταδίου

Σε αυτή κατηγορία ανήκουν το τεράτωμα, το εμβρυικό καρκίνωμα το χοριοκαρκίνωμα όπως και μικτοί όγκοι. Η αρχική αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση του όρχι.
Μη σεμινωματώδεις όγκοι των όρχεων χαμηλού σταδίου καρκ΄΄ινος όρχεων
Μη σεμινωματώδης όγκος όρχεως

Ενεργή Παρακολούθηση και χημειοθεραπεία

Η ενεργή παρακολούθηση συστήνεται σε όγκους δίχως διήθηση των αγγείων. Σε όγκους όπου παρατηρείται διήθηση συστήνεται ένας κύκλος χημειοθεραπείας με σισπλατίνη, μπλεομυκίνη και ετοποσίδη. Η χημειοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής στο 2%.

Οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός

Διενεργείτε σε περιπτώσεις που ασθενής δεν επιθυμεί την ενεργή παρακολούθηση ή τη χημειοθεραπεία. Είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση με μεγάλο βαθμό νοσηρότητας.

5. Μη σεμινωματώδεις όγκοι των όρχεων μεταστατικού σταδίου

Χημειοθεραπεία

Διενεργούνται 3 ή 4 κύκλοι χημειοθεραπείας του σχήματος PEB ανάλογα της επικινδυνότητας και του μεταστατικού φορτίου του όγκου.

Οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός

Διενεργείται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει έκκριση καρκινικών δεικτών και υποψία τερατώματος στους οπισθοπεριτοναϊκούς λεμφαδένες, το οποίο είναι ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία.