Καρκίνος όρχεων. Ποιοι παράγοντες τον ευνοούν
1. Κρυπτορχιδισμός
2. Οικογενειακή προδιάθεση
3. Περιβαλλοντικοί παράγοντες
4. Άλλοι παράγοντες
Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου όρχεων;
Πρόληψη: H ευρωπαϊκή εταιρεία ουρολογίας συστήνει την αυτοεξέταση των όρχεων μία φορά τον μήνα σε άνδρες μεταξύ 15 και 45 ετών. Η ψηλάφιση είτε διενεργείται από τον ιατρό ή τον ίδιο τον ασθενή είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων.
Ο υπέρηχος των όρχεων και κοιλίας είναι η εξέταση εκλογής και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία για τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων. Σε αυτή την εξέταση ελέγχονται οι όρχεις για ύπαρξη καρκίνου αλλά και το οπίσθιο τμήμα της κοιλιάς δίπλα στα μεγάλα αγγεία για την ύπαρξη μεταστάσεων (οπισθοπεριτοναϊκοί λεμφαδένες).

Καρκινικοί δείκτες
Αξονική τομογραφία θώρακος-κοιλίας

Τύποι καρκίνου των όρχεων και πως αντιμετωπίζονται
1. Σεμίνωμα
Αποτελούν 40-55% των όγκων των όρχεων. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών. Μακροσκοπικά είναι υπόλευκοι, καλά οριοθετημένοι όγκοι με περιστασιακές αιμορραγίες και νέκρωση.
Ένα μικρό ποσοστό των όγκων αυτών εκκρίνει ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), αλλά όχι τους άλλους καρκινικούς δείκτες των όρχεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Όσον αφορά τη θεραπεία τους, το πρώτο βήμα είναι η ριζική βουβωνική ορχιεκτομή, εκτός από περιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή μεταστάσεων, που αρχικά απαιτούν χημειοθεραπεία.

2. Θεραπεία σε σεμινώματα χαμηλού σταδίου
Ενεργή Παρακολούθηση
Χημειοθεραπεία
Ακτινοβολία
Η προληπτική ακτινοβολία των λεμφαδένων μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής 3-4%. Οι αρχικές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας είναι γενικά σπάνιες και ήπιες. H εμφάνιση όμως δευτεροπαθών κακοηθειών αγγίζει έως και το 20%. Λόγω του σημαντικά υψηλού ποσοστού για δευτεροπαθείς κακοήθειες, η συχνότητα της οπισθοπεριτοναϊκής ακτινοθεραπείας έχει μειωθεί σημαντικά σε συνδυασμό με την καλή πρόγνωση που εμφανίζει η ενεργή παρακολούθηση και η χημειοθεραπεία.
3. Θεραπεία σε σεμινώματα υψηλού σταδίου
Χημειοθεραπεία
Ακτινοβολία
4. Μη σεμινωματώδεις όγκοι των όρχεων χαμηλού σταδίου
